Od leta 2012 se slovenski vrtci in šole, ki vključujejo v svoj program gozdno pedagogiko in pedagoško delo v gozdu, družijo v Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Trenutno je v “gozdno mrežo” povezanih 231 izobraževalnih ustanov iz Slovenije in zamejstva. Skupaj smo močnejši.

 

NAŠA PREDSTAVITEV NA SPLETNI STRANI MREŽE GOZDNIH VRTCEV IN ŠOL:

Vrtec Laporje se nahaja v okolici, bogati z naravno in kulturno dediščino. Bližnji gozdovi, travniki, polja ter zelenjavno-zeliščni vrt, omogočajo bogato učno okolje, kjer lahko interdisciplinarno izvajajo vseh šest področij kurikula. Gozd je otrokom privlačen predvsem zaradi svoje skrivnostnosti in čarobnosti, ki se z letnimi časi spreminja, ter zaradi številnih naravnih ovir, ki pogosto postanejo pravi gibalni izzivi.

V jesenskem času opazujejo in raziskujejo gozdna tla, nabirajo zemljo, lubje, listje, mah, storže, plodove, jih primerjajo in tipajo. Iščejo pajkove mreže in druga bivališča živali, pri čemer pazijo, da jih ne poškodujejo. Prisluhnejo zvokom, zaznavajo vonjave, občutijo veter, sonce. Skušajo biti neslišni, včasih pa si dovolijo biti tudi razigrani.

V zimskem času narava spi, zato v tem času opazujejo gola drevesa, iščejo živa bitja, opazujejo sledi in jih med seboj primerjajo. Pogovarjajo se o uporabi lesa za kurjavo. Njihovi obiski gozda so pozimi morda nekoliko krajši kot sicer, saj so noski in lička občasno od mraza čisto rdeči.

Pomladi spremljajo prebujanje narave. Brsti so iz dneva v dan večji, različne vrste dreves se prebujajo različno hitro. Suhe in odlomljene veje pospravijo ter jih uporabijo za igro in izdelavo lutk. Ob srečanju z odpadki se pogovarjajo o pomenu ohranjanja čistega okolja.

Poleti jim gozd nudi prijetno hladno okolje in zaščito pred UV sevanjem. V bližnjem gozdu prisluhnejo pravljicam, ki jih nato tudi uprizorijo. Seveda pa v gozdu nastajajo tudi zgodbe, ki jih nato pripovedujejo svojim vrstnikom.

Gozd jim s pomočjo doživljajske pedagogike omogoča, da poskrbijo za celostni razvoj naših otrok. Možnosti je ogromno, le izbrati morajo tiste, ki omogočajo čim več ustvarjalnosti, kreativnosti in raziskovanja, kar je bil tudi vzrok, da se je vseh 6 skupin (Mehurčki, Oblački, Mavrice, Sončki, Lunice in Zvezdice) vključilo v Mrežo gozdnih vrtcev in šol.