NAŠA JESEN V GOZDU

Dodobra smo zakorakali v novo šolsko leto, spoznali novo igralnico, vzgojiteljici in drug drugega. Naši dopoldnevi pa so še posebej zanimivi, ko se odpravimo v gozd, kjer nam narava nudi nešteto možnosti za raziskovanje, premagovanje naravnih izzivov, sodelovalno učenje, simbolno igro in druge dejavnosti iz različnih področij.

V gozdu se sprostimo, nasmejimo in drug drugega kaj novega naučimo.

 

 

Odgovorna oseba za gozdni vrtec v oddelku Mavrice: Urša Baumhakl, vzgojiteljica

ŠOLSKO LETO 2023-2024

Odgovorna oseba za gozdni vrtec v oddelku Mavrice: Ines Erin Jakoša, vzgojiteljica

V NAŠEM GOZDNEM KOTIČKU

V Laporskem gozdičku imamo mnogo kotičkov. V njem vedno je lepo,  saj ptički najlepše pesmice pojo. Darilo gozda je dejstvo, da nam daje vse, kar potrebujemo; svobodo, sproščenost, pogum, hvaležnost, in seveda zdravje. To je naša divjina, ki nas vedno znova kliče, da v njej občutimo svoje lastne meje in jih razširimo. Na  poti naše radovednosti in odprtosti do vsega, kar se nam v gozdu ponuja, se otroci in vzgojiteljici iz oddelka Mavric vrtca Laporje skoraj vsak dan odpravimo v naš gozdni kotiček. Danes smo v čudovitem sončnem vremenu izvedli nekaj zanimivih in zabavnih dejavnosti. Preko  gibanja in igre smo se vživljali v različne vloge, se pretvarjali in se ob tem neizmerno zabavali. Ko v gozd  smo prispeli,  pozdravno smo pesem mu zapeli. Nato smo palice poiskali in preko njih skakali. Se razgibali tako, da palicam ni bilo lahko. Potem  smo jih še uporabili, da ob petju pustne tralala, je naša skupinica na hlode lahko zabobnala. Na koncu pa iz njih smo zajčkom hiško še zgradili. Smo pa  ugotovili, da tudi v gozdu bi za maske lahko se skrili. Še kakšen težek hlod smo premaknili in se malo utrudili. Potem pa kar na kupu iz smrekovih veja prišli smo do počitka zasluženega. A ta vzgojiteljica naša, nič nas prej ne vpraša, in  ta mirna postelja kar naenkrat postane gugalnica naša. Držali smo se vsi močno, pa vseeno nas nekaj dol je popadalo. Na koncu smo odšli na vlak, saj nanj spleza lahko  že čisto vsak. Smo prešteli  en, dva, tri, kdo na deblu dlje zdrži. Se še z listjem smo pokrili, da bi lahko še bolj se skrili. Ko se v vrtec smo vrnili, smo ugotovili, da za nami spet je dan, nasmejan in z novimi dogodivščinami zaznamovan.


GOZDNI IZZIV ŠKRATA GUSTIJA V VRTCU LAPORJE

Ob mednarodnem dnevu gozdov nam je gozdni škrat Gusti pripravil prav posebno gozdno doživetje. Že zjutraj nas je s svojim glasnim trkanjem na vrata igralnic opozoril nase  in nam na kljuke igralnic  nastavil gozdne škatlice s povabilom na gozdni izziv. V škatlicah so bila škratkova  sporočila, navodila ter zemljevidi poti do načrtovanega cilja. Ker je škrat Gusti zelo sramežljiv, majhen in hiter  Laporski gozdni škrat, ga seveda nismo uspeli videt, smo pa radovedno za njim pohiteli  v gozd. Med potjo smo pozorno sledili fotografijam na zemljevidu in  iskali gozdne prostorčke, kjer so se skrivale škatlice z različnimi izzivi. Za vsako opravljeno nalogo smo v škatlico zalepili škratkovo nalepko. Ker naša radovednost ne pozna meja in je v gozdu učenje tako zabavno,  smo ob reševanju nalog zares uživali, si med seboj pomagali, iskali različne rešitve ter prišli do novih spoznanj. Seveda smo otroci vseh oddelkov vrtca uspešno opravili vse škratkove izzive. In zato nas je na koncu poti med vejami dreves pričakalo Gustijevo sladko presenečenje. Juhuhu…