Odgovorna oseba za gozdni vrtec v oddelku Sončki: Klavdija Lepej

 

SONČKOV SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV

Pa gremo, lahkih nog naokrog, da vidimo kaj novega nam danes ponuja gozd. Dan za dnem nas zanima naslednje: bomo videli ali slišali kakšno žival, se bomo igrali z naravnim materialom, premagovali ovire, objemali drevesa, opazovali rastline, iskali žuželke, poslušali pravljico … Otroci skupine Sončkov smo odhiteli do bližnjega gozda. Iz skupine se zasliši glas dečka: »glej, to so smrekovi vršički«. »Veš, vzgojiteljica, pa rastejo na smreki«, pove deklica. »Pa mi imamo to doma«, pove drug deček. »Pa jaz sem to tudi videl. Mamica pa jaz sva to že nabirale«, doda deklica … In še in še. Izjave otrok so kar deževale.

Tako se nam je porajala ideja, da tudi mi naberemo smrekove vršičke, jih damo v velik kozarec, dodamo sladkor in pustimo na soncu približno mesec dni. Ne vemo, če bo iz vršičkov nastal nas zdravilni sirup. Vemo le to, da smo na dobri poti – imamo stekleno posodo, nabrali smo vršičke, tudi sladkor je pripravljen, mi pa z radovednostjo opazujemo kaj se v kozarcu dogaja s smrekovimi vršički in na to temo širimo znanje o njih.

Če ste radovedni tudi vi – poglejte naše fotografije. ( Junij 2023)


MI SMO GOZDNI VRTEC, RADI TJA GREMO, V GOZDU SE IGRAMO in RAZISKUJEMO

Tokrat smo se otroci skupine Sončkov z vzgojiteljicama veselo zapodili za vejami, ki so se skrivale med drevesi, ob potočku in še kje. Najprej so nam služile za razgibavanje in igro, nato smo z njimi ustvarjali (sestavljali ptičje hišice) in kasneje jih odnesli v vrtec. Kaj vse smo z njimi počeli, si poglejte v naslednjih fotografijah. Toliko vam prišepnemo, da se je naš hodnik spremenil v gozdni kotiček. ( Februar 2023 )